SZKÓŁKA DRZEW KRZEWÓW OWOCOWYCH I OZDOBNYCH

DOROTA STECZ

SOKOLNIKI 19

Własny owoc? To nie takie trudne.

[Rozmiar: 53611 bajtów]

Chyba każdy kiedyś marzył o własnym ogrodzie w którym są drzewa z których zrywamy własne, całkowicie przez siebie wyhodowane owoce, razem z dziećmi czy wnukami i cieszymy się ze smaku świeżych "darów" natury. Owoce są ważnym składnikiem wielu różnorodnych diet ,gdyż zawierają dużo znaczących dla pracy organizmu witamin oraz innych niezbędnych substancji a także niewielką ilość tłuszczów (stanowią one mniej niż 1% składu - to właśnie świadczy o właściwościach dietetycznych owoców) przy 80 % wody. Ważne aby spożywać świeże owoce, gdyż zawierają one wówczas dużo kwasu askorbinowego (vit. C). Ważnym składnikiem owoców są różnorodne barwniki. Można je podzielić na dwie grupy. Pierwsze to karoteny(pomarańczowe, żółte oraz pomarańczowo-czerwone), drugie to należące do grupy związków chemicznych zwanych glikozydami, antocyjany(czerwone i fioletowe). Szczególnie te ostatnie mają ogromne właściwości zdrowotne, wspomagają one wzrok poprzez regenerację rodopsyny, zapobiegają odkładaniu się cholesterolu (LDL) oraz poprawiają krążenie, mają także właściwości antynowotworowe, z badań wynika że między innymi zapobiegają nowotworowi przełyku. Największymi magazynami tych barwników są: borówka amerykańska, aronia, świdośliwa oraz czarna porzeczka. Sadzenie roślin owocowych jest zależne od tego w jakiej są formie, a mianowicie czy są z gołym korzeniem czy też w doniczce. Rośliny z gołym korzeniem najlepiej sadzić wiosną lub jesienią, choć jesień mimo wszystko jest lepszym terminem z uwagi na to,że roślina zdąży wytworzyć zaczątki korzeni i wiosną szybciej zacznie rosnąć. Rośliny doniczkowe(borówki, świdośliwy) można sadzić w każdym okresie,jednakże w okresie letnim wymagają początkowego podlewania. Kolejnym etapem jest przycinanie wiosenne drzewek, krzewów (po ich wsadzeniu) przed rozpoczęciem ich wegetacji. Jest to o tyle istotne,że przywraca równowagę, jaka została zaburzona przy ich wykopaniu między obciętym korzeniem a nienaruszoną górą(częścią nadziemną). To czynność , która powoduje u klientów duże zniechęcenie a w rzeczywistości nie jest nazbyt skomplikowana. W celu stworzenia rozgałęzienia , dokonujemy cięcia ok. 20 cm powyżej planowanych konarów, czyli jeśli chcemy aby korona rozpoczynała się na wysokości 1m , przycinamy pęd prowadzący na wysokości 120 cm. W sytuacji gdy drzewko ma już przy zakupie uformowaną w odpowiednim miejscu koronę, dokonujemy cięcia pędów bocznych poprzez skracanie najniższych o połowę a następne znajdujące się wyżej o 2/3 w celu otrzymania choinkowatego pokroju , tak aby zostało ok 5-6 pędów a pozostałe odcinamy. Oczywiście należy skrócić także pęd przewodnika (w przypadku uformowanej już korony - 0,6m powyżej korony). W przypadku krzewów dokonujemy cięcia na wysokości 3-4 oczka nad ziemią, a malin przy samej ziemi, i oto cała tajemnica cięcia roślin po posadzeniu. Wszystkich informacji udzielamy profilaktycznie przy zakupie. Odrębnym tematem jest zasilanie roślin. Dokonujemy tego jednak dopiero po przyjęciu się rośliny i osiągnięciu przez nią 14-15 cm przyrostów. Najczęściej na przełomie maja i czerwca, można wtedy zastosować nawozy azotowe, początkowo w niewielkich ilościach (mineralne jak i organiczne). O szczegóły należy pytać przy zakupie z uwagi na różne potrzeby roślin. Jak na przykład borówki czy żurawiny (wymagających podłoża kwaśnego)lub lekko kwaśnego (świdośliwa).

POLECAM

Marcin Stecz

POWRÓT DO WYBORU ARTYKUŁÓW